1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нивите поскъпнаха с петдесет на сто за шест месеца

Нивите поскъпнаха с петдесет на сто за шест месеца

Да се купи нива на цена под 100 лева/дка вече е изключително добро постижение

 

С около 50 на сто са поскъпнали земеделските земи в Русенско от началото на годината. Да се купи нива на цена под 100 лева/дка вече е изключително добро постижение, а за големите парцели земя трета категория вече се броят над 300 лева, като отделни сделки се сключвати за 400 лв./дка.

Стремително нараства спекулативното търсене на земеделска земя, която се купува с цел печалби от бъдеща препродажба, каза Камен Илиев, брокер в "Реал Инвест". Жилищата спряха да поскъпват, акциите на фондовата борса също, така че в момента при нивите надеждите за печалба са най-големи и свободните пари се насочват натам. Катализатор за скока на цените са очакваните крупни субсидии в земеделието след присъединяването на страната към Европейския съюз и облекчаването на режима за заменки на терени с Държавния поземлен фонд.

"Ако присъединяването на България се отложи, цените ще се задържат. Ако всичко върви добре обаче, очаквам средногодишен ръст на цените от 20-25%, докато се изравним с Гърция, където хубавата земеделска земя върви по 500-600 евро за декар", каза Илиев.

Най-скъпи продължават да са нивите в землищата край Дунав - Сливо поле, Бръшлян, Ряхово, Бабово, Мартен и Сандрово, където за парцел над 50 дка се плаща по 200-250 лв./дка. Най-евтино е във Ветово. Цените се определят от рентите - там, където има няколко арендатора, които се конкурират, земята е по-скъпа.

В последните месеци се наблюдава усилено изкупуване на парцели около Иваново-Червен и поречието на Русенски Лом, където се очаква развитие на културен туризъм и приток на посетители в следващите години. В тези райони сделките се сключват и на цени над 300 лева/дка, като никой от купувачите няма намерения да се занимава със селско стопанство./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.