1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нивите започват да поскъпват

Нивите започват да поскъпват

Съветите на специалистите са, че ако имате земеделска земя да не правите сделки сега, а да изчакате поне до 2007 год.

 

Цената на земеделската земя е различна в различните селища дори на една община, но като цяло в отделните региони вече почти може да се определи какви стойности има тя за един декар. Но като цяло тенденциите са към нейното повишаване. Според агростатистиката поскъпването на нивите се проявили и през миналата година, само дето трябва умение да се разбират и схващат тенденциите, казват познавачите.

Вече стана ясно и се коментира от заинтересованите, че в интензивните райони с уедрени парцели, цената на декар земя е започнала да изкачва високи стойности. В Добричко, където е житницата на България и в Тракия - равната градина, в която се търсят площи за интензивно производство на зърнени и трайни култури търсенето е най-голямо и цената също. На другия полюс е засиленото търсене към все още сравнително евтината земеделска земя в много от изостаналите в развитието си региони на страната. За класически пример в това отношение се смята Северозападна България.

Съветите на специалистите са, че ако имате земеделска земя да не правите сделки сега, а да изчакате поне до 2007 год. Анализите и прогнозите са, че вече на пазара има много купувачи, които предлагат сделки за купуване, а целта е единствено по-нататъшни продажби на много по-високи цени. В следващите години, а особено след 2007 год., се очаква сигурно поскъпване на земята.

Според отделни мнения на западни експерти, в следващите години на фона на сегашните цени поскъпването може да е чувствително и декар земеделска земя би струвала вече около 500 евро, смятат експертите, които идват у нас, но това все още е в сферата на предположенията и цифрата е грубо ориентировъчна./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.