1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Низходяща цена на хлебното зърно

Низходяща цена на хлебното зърно

Отлежаването на зърното, съхранено вече в складове, позволи на пшеницата да достигне качествените показатели по стандарта.

 

След прибирането на по-голямата част от пшеницата вече е сигурно, че зърненият баланс на област Монтана е осигурен, казват от областната дирекция "Земеделие и гори". Отлежаването на зърното, съхранено вече в складове, позволи на пшеницата да достигне качествените показатели по стандарта. И затова всички производители сега се интересуват от цената на зърното. Докато преди две седмици продавачите са искали 185 лева за тон без ДДС, под въздействието на големите количества жито цената вече е паднала на 155 лева без ДДС. И това равнище обаче не удовлетворява желанията на купувачите, които вече трета седмица поддържат ценово ниво от 145 лева за тон без ДДС. Така ценовата ножица между търсенето и предлагането се е свила от 40 на 10 лева, което вече е благоприятно за сключване на сделки. Според специалистите след средата на август може да се оформи ценови диапазон в границите между 140 и 150 лева без ДДС в зависимост от качеството на пшеницата и той да се задържи дълго време.

След като в средата на миналия месец мелничарите повишиха цената на брашното и си осигуриха финансови средства за покупка на зърно, може да се прогнозира намаление на цената на предлаганото брашно, за да бъдат спазени ценовите съотношения по веригата зърно-брашно- хляб./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.