1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нови опаковки за тютюна в Пиринско

Нови опаковки за тютюна в Пиринско

Новият метод на опаковане спестява ръчното обработване и сортиране

 


В Пиринския край започна изкупуването на тютюневата реколта в кашони. За първи път тази година се въвежда пласирането на продукцията в такава опаковка. Изкупните фирми в региона приемат заложените 80-100 тона тютюн в кашони от сезон 2005.

Специалистите твърдят, че изкупуването на тютюн в кашони е много по-ефикасен начин за целия процес на манипулация. До момента изкупуването ставаше със селска бала, докато с новия метод ще бъде избегната ръчната обработка и сортирането на листата. Избягва се калъпенето, а разходите по самата манипулация са по-малки. Не са нужни чулове, канапи, сезали, от които дори понякога сред листата на тютюна има остатъци.

Кашоните са с тегло 40-50 килограма и в тях тютюнът се оставя на естествена ферментация. Единственият проблем е времето да не бъде много влажно, защото това ще забавя самата ферментация на продукцията в кашоните. 

По този начин може да се облекчи и самата изкупна процедура, защото предаването на договорираните количества може да стане още в края на лятото. Процесът е такъв, че се спестява прибирането на листата в къщите на земеделските стопани, както сега се практикува на много места в селата от Благоевградска област. Освен това методът с кашоните ще позволи реколтата да се таксува по беритби, а не по цветове на предадените тютюневи листа.

Очаква се тези дни да стартира изкупната кампания и на традиционния все още вариант за предаване на реколтата - с бали. 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.