Новият търговски договор с Канада и Мексико е много добър за САЩ

Фермерите ще могат да изнасят своите млечни продукти, яйца и птиче месо за Канада

"Новият търговски договор с Канада и Мексико е много добър за Съединените щати". Това заяви американският земеделски министър в телевизионно интервю. Когато Конгресът го одобри, новото споразумение ще замени досегашния договор НАФТА.

По думите на Съни Пърдю новият договор съдържа правила, които ще помогнат на земеделците, животновъдите и работниците в селското стопанство в Съединените щати да се изправят пред предизвикателствата на 21-и век. Това ще улесни достъпа им до пазарите на Мексико и Канада.

Една от основните цели, които Вашингтон преследва с новите правила, е да се спре несправедливата, според американците, практика на Канада да продава своето мляко на дъмпингови цени в Съединените щати и други страни. Това срива цените на американските производители. Споразумението ще даде възможност на фермерите в Съединените щати да изнасят своите млечни продукти, яйца и птиче месо за Канада.

От договора ще се възползват и стопаните, които отглеждат пшеница, тъй като споразумението отменя дискриминационни канадски норми за оценка на качеството на продукцията, внасяна от Щатите.