1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НСИ: От началото на годината стоките и услугите са поскъпнали с 2.7%

НСИ: От началото на годината стоките и услугите са поскъпнали с 2.7%

Инфлацията през ноември е била 0.3 на сто

Инфлацията през ноември е била 0.3 на сто, а от началото на годината стоките и услугите са поскъпнали с 2.7%, отчете Националният статистически институт. За година – спрямо миналия ноември, инфлацията е нараснала с 3.1 на сто.

През октомври поскъпването беше с 0.8 на сто като за година тогава беше отчетен ръст от 3.5 на сто. През изтеклия месец най-много са поскъпнали облеклото и обувките – с 0.7%, водата, електроенергията и други горива за отопление, както и разходите за наем и текуща поддържка на жилищата - с 0.6%.

Хранителни продукти и безалкохолни напитки са били по-скъпи с 0.5%, при алкохола и тютюневите изделия повишението е с 0.1 на сто. Толкова е изменението в цените и в сферата на здравеопазването.

При транспортните услуги се отчита спад за месеца от 0.2 на сто, както и в съобщенията – с 0.1 процента. 

При храните най-сериозен ръст през месеца е имало при краставиците (6.8%) и доматите(6.4%), зрелия боб - 2.2 на сто, колбасите - 2.3 на сто, рибата - с 1.1 процент.

Цитрусовите плодове държат рекорда по поевтиняване през ноември - с 10.3 процента. По-скромни по спад са цените на брашното - с 1.7 на сто, на растителните масла - с 1.8 процента, на бензин А95 - с 1.6 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.