1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нулева инфлация през май отчита НСИ

Нулева инфлация през май отчита НСИ

Хранителните продукти и безалкохолните напитки са поевтинели на месечна база през май с 0,5 на сто

Индексът на потребителските цени през май е запазил нивото си от април, показват данните на Националния статистически институт. Годишната инфлация е 4,8 на сто. От началото на годината потребителските цени са се повишили с 2,6 процента. Средногодишната инфлация за периода юни 2010 - май 2011 г. спрямо предходните 12 месеца е 4 процента.

Хранителните продукти и безалкохолните напитки са поевтинели на месечна база през май с 0,5 на сто, но за година ръстът е значителен – 9,5 процента. При алкохола и тютюневите изделия има леки ценови корекции – с 0,2 на сто надолу за месец и с 0,4 процента нагоре спрямо годна по-рано. При облеклото и обувките се наблюдава повишение, като за месец поскъпването е с 0,5 процента, а за година – с 2,1 на сто.

В сферата на жилищата – текущ ремонт, поддръжка и комунални разходи няма изменение на цените на месечна база, но в сравнение с май миналата година цените са се повишили с 2 процента. Жилищното обзавеждане и домакинските уреди са поскъпнали с 0,4 процента през май спрямо април и с 0,3 на сто в сравнение с петия месец на 2010-а.

Цените в здравеопазването са по-високи с 0,2 процента през май спрямо предходния месец, а за година скокът е с 2 на сто. При образованието цените са запазили априлските нива, а в сравнение с май миналата година повишението е с 1,8 на сто.

В транспорта е регистрирано поскъпване, като месечният ръст е 1,6 процента, а годишният - 8,6 на сто. Съобщенията обаче са поевтинели през май – с 0,1 на сто за месец и с 1,3 процента за година.

Същата е тенденцията и при развлеченията, където месечният спад е 0,2 процента, а годишният – 0,9 на сто. Цените в ресторанти и хотели обаче се повишават, като увеличението е с 0,2 процента на месечна база, а спрямо май миналата година – 2,7 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.