1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Няма да има увеличен внос на свинско

Няма да има увеличен внос на свинско

Очаква се намаление на изкупните цени на свинете

 

 Няма да има увеличение в изкупните цени  на свинското месо по Коледа и българските потребители няма да консумират вносни пържоли, защото няма да има разрешение за внос на охладено свинско, заяви днес в на пресконференция министър Мехмед Дикме. Той подписа Меморандум за развитие и подпомагане на свиневъдството и месопреработката в България съвместно с председателите на Асоциацията на месопраработвателите и Съюза на свиневъдите в България – Костадин Чорбаджийски и Галя Бъчварова. Да се работи съвместно за осигуряването на стабилно производство, изкупуване и търговия на свине и месо от тях, е записано като приоритет в документа. Правителството и браншовите организации да си сътрудничат активно по всички въпроси, касаещи свиневъдния сектор и преодоляването на нелоялната конкуренция по веригата свине-месо-месни продукти, се посочва още в Меморандума.

Известно намаление и стабилизиране на изкупните цени на свинете се очаква през месец февруари идната година, вследствие засиленото предлагане, заяви г-жа Галя Бъчварова.  

3000-те тона замразено свинско месо, които бяха внесени с решение на Правителството през този месец са само за нуждите на преработвателния сектор и те ще бъдат използвани само за производството на колбаси, посочи още министър Дикме. Той уточни, че това решение на Министерски съвет е предварително съгласувано със Съюза на свиневъдите и Асоциацията на месопреработвателите в България. През 2005г. няма да бъдат внасяни нови предложения за безмитна квота за внос на свинско месо в България. Единствено в случай, че има недостиг от свинско на пазара и свиневъдите не изпълнят задълженията си, поети с подписването на този меморандум, МЗГ ще има подготвено решение, което да внесе в Министерски съвет за разрешение на безмитен внос от чужбина, посочи още той. 

Над 8 млн. лв. са предвидени в помощ на свиневъдния сектор, чрез изпълнението на Национална програма от 1 януари 2005г., включваща поставянето на ушни марки и поетапното спиране на ваксината против класическа чума по свинете и преминаването към маркерна ваксина, допълни министър Дикме. 3 млн. лв. допълнителни средства извън бюджета на Националната ветеринарномедицинска служба за настоящата година, са осигурени за възнаграждения на ветеринарни специалисти, които извършват маркиране и за закупуването на допълнителни количества ушни марки за 2005г. Програмата включва още и контрол върху търговията на свине и месо, който се изразява в това, на специализираните за това пазари да се предлагат само животни, които са били подложени на ветеринарномедицински контрол, посочи министър Дикме.

Това съобщиха от ECON.BG за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.