Няма да се допуска наличие на соя в стандарта „Стара планина”

Това е решението на Експертния съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта

Стандартът „Стара планина” няма да се променя и в него няма да се допуска наличие на соя, реши Експертният съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, съобщиха от ветеринарната служба. В тях участват експерти от НВМС, Асоциацията на месопреработвателите в България, представители на научните среди и водещи технолози по месопреработка.

Съветът и работната група взеха решение съдържанието на соя да се изследва по акредитираният метод ELISA Скрийнинг на референтната лаборатория в Германия. С него се установява наличието на соя в месо и месни продукти с точност до 0,1%. Анализите ще се извършват в лаборатория на НВМС и ще бъдат окончателни за изследваните продукти. Асоциацията на месопреработвателите в България се противопостави на изразеното от животновъдите желание да се въведе изискване да се използва само българска суровина за продукти, произвеждани по стандарта „Стара планина”. Очаква се решенията на Експертния съвет и работната група да влязат в сила през следващата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.