1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Няма сделки с пшеница на Софийската стокова борса

Няма сделки с пшеница на Софийската стокова борса

По света захарта става интересна стока

През изминалата седмица котировките „продава” за хлебната пшеница на Софийската стокова борса се движеха между 200-210 лв./тон, но на тези нива няма сделки, няма и търсене, защото купувачите очакват по-ниски цени.

В Чикаго цената на пшеницата отново е надолу до $ 176-177/тон, което спрямо предходната седмица е надолу с над $ 6. Царевицата се търгува около $ 127-128/тон или със спад от $ 3-4/тон.

В Будапеща европшеницата е на 207-208 лв./тон, което е приблизително на нивата на цените в България. Пак в Будапеща фуражната пшеница е на 193 лв./тон, а царевицата при 210 лв/тон.

В Ротердам няма никакво отклонение при нерафинираното слънчогледово олио, цената е $ 825/ тон.

При захарта има интересни моменти, които се случват през последния месец. Наблюдава се рязко повишение на суровината, дори в Ню Йорк казват, че от 28 години насам не е имало толкова висока цена. В момента нерафинираната захар струва $ 492/тон. В Лондон поскъпването е по-малко, като там захарта е нагоре до € 577/ тон, но става въпрос за рафинираната бяла захар.

Тези големи движения са заради големите инвестиционни фондове, които, след като излязоха прогнозите за по-добрата реколта от пшеница, вследствие на благоприятните условия в Европейския съюз и в САЩ, продадоха своите позиции при зърното и ги влагат сега в захар. Още повече, че специално за захарта, прогнозите са за нисък запас от захар в световен мащаб.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.