1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Обединени земеделци" в Ловеч: Монополи, картели и спекула вдигат цените

"Обединени земеделци" в Ловеч: Монополи, картели и спекула вдигат цените

От Съюза анонсираха среща с фермери и представители на бизнеса в Ловешкия регион

„Нашата организация е за политика, която подкрепя развитието на регионите, а не за политика, която инвестира ресурса в центъра и позволява т. нар. периферия да изостава.” Това заяви на пресконференция в Ловеч на 15 март председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

В брифинга участваха също председателят на областната организация в Ловеч Пейко Гечев и председатели на общински организации от Ловешка област.

Необходима е нова ценова политика, която да е в интерес на производителите на земеделска продукция и да бъде съобразена с реалните пазарни механизми. А това означава – реална конкуренция, борба с картелите и монополите по цялата ценова верига – от производителите до консуматорите на храни, подчерта Ставрева. Според нея у нас най-ощетени са производителите на земеделска продукция и на хранителни продукти. Прекупвачите и търговците формират в най-висока степен цените на храните в България, отбеляза тя.

Монополи, картелни споразумения и спекула тласкат цените на храните у нас нагоре. В най-бедната държава в Европейския съюз цените растат, а доходите се свиват и все повече българи са на ръба на мизерията, заявиха от партията. Нови хиляди безработни от началото на годината, срив във средния и дребния бизнес, фалити и голяма фирмена задлъжнялост – това е реалността у нас.

Кризата продължава да бъде фалшиво оправдание за недалновидна политика и отсъствие на политическа воля за реформи в редица сфери, смятат "Обединени земеделци". Ръстът в цените на горивата, лекарствата, яйцата и липсата на адекватна реакция у властта провокира съмнение за зависимости от икономически силните на деня, бе заявено на брифинга.

Катарската разходка на българското правителство роди новината за интерес на Катар към изкупуване на българско месо и животни. Чухме земеделският министър да се хвали с това „постижение”. То обаче звучи странно на фона на реалността и кризата на животновъдството в България, коментира лидерът на "Обединени земеделци". Непрекъснато намалява броят на животните поради отсъствие на национална подкрепа за бранша. Налага се да внасяме месо на българския пазар, за да задоволим нашите нужди. Как тогава ще изнасяме продукция за други страни, попита риторично Ставрева.

Министерството на земеделието и правителството трябва първо да се погрижат за родното производство, категорични са Обединени земеделци.

„ПП "Обединени земеделци" е наследник на Земеделския съюз. Организацията отстоява принципна и последователна политика в подкрепа на средния и дребния бизнес и на хората от малките населени места”, заяви от своя страна Пейко Гечев.

От ПП "Обединени земеделци" анонсираха среща със земеделски производители, представители на дребния и на средния бизнес и кметове на села от Ловешкия регион. На нея ще бъдат дискутирани проблеми със земеделската продукция, проблеми с усвояването на европейски средства, както и обезлюдяването на малките населени места.

На форума ще бъдат представени и предложенията на Обединени земеделци за нова аграрна политика и възможностите за съживяването на селата и селските райони.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.