1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Обемът на сделките със земеделски земи е спаднал значително

Обемът на сделките със земеделски земи е спаднал значително

Средната цена се е понижила с 5-10 %

Обемът на сделките със земеделски земи през тази година е спаднал значително - с около 20-30 % спрямо миналата година. Това казва за Фокус Валентин Карабашев, изпълнителен директор на АДСИЦ „Булленд инвестмънтс” от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Има спад и в предлагането и в търсенето на земеделски земи. Спадът е по-голям в търсенето, докато в предлагането под определени цени интересът на продавачите силно намалява.

Средната цена на земеделската земя у нас се е понижила с 5-10 % от началото на година спрямо предходната и в момента добрите земеделски земи с размер над 10 дка струват между 280-320 лв. за дка. През последните три години бе отчетен ръст в цените на земеделските земи с около 20-25 % годишно.

В момента е изгодно да се купува земеделска земя за дългосрочни инвестиции с печалба напред във времето. Купуването на земята трябва да става на базата на стратегия за нейното бъдещо уедряване, смята Карабашев.

Основно у нас в земеделска земя инвестират няколко фонда за недвижими имоти, няколко големи корпоративни компании и арендатори. „Основната цел е покупка на по-ниска цена, концентриране на площите и препродажба на по-висока цена на по-късен етап, а междувременно и получаване на аренда от земята. Тази инвестиция е дългосрочна и не може да се очаква бърза възвращаемост”, обясни той.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.