1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Очаква се в Чехия постепенно да бъде възобновена продажбата на твърд алкохол

Очаква се в Чехия постепенно да бъде възобновена продажбата на твърд алкохол

Снимка:

Интензивните проверки в магазините и ресторантите ще продължат и в следващите седмици

Очаква се в Чехия постепенно да бъде възобновена продажбата на твърдия алкохол след влязлата преди близо две седмици забрана. В търговската мрежа и ресторантите от днес ще започне доставката на първите количества спиртни напитки, произведени преди 1-ви януари 2012-а г. Снощи чешкото правителство реши постепенно да бъде пуснат в продажба и произведеният тази година алкохол при доказан произход. 26 души станаха жертва на отравянията с фалшив алкохол през последните седмици, информира БНР.

В следващите дни се очаква да бъде възобновен и износът на спиртни напитки, прoизведени в Чехия, заяви след заседанието на кабинета премиерът Петър Нечас.

Европейската комисия, с която чешките администратори са в постоянна връзка, няма резерви по отношение на мерките, каза здравният министър Леош Хегер. Интензивните проверки в магазините и ресторантите ще продължат и в следващите седмици. Целта е да се повиши отговорността на продавачите, допълни той.

От сряда вече се разпространяват и новите бандероли за продуктите, произведени след началото на аферата с фалшивия алкохол. Бандеролите съдържат червен надпис NOVÝ и номер.

Отворените бутилки с твърд алкохол трябва да бъдат ликвидирани. Изключението ще важи само за много скъпите спиртни напитки, които трябва да бъдат проверени в лабораториите, допълни Хегер.

За алкохола в складовата мрежа дистрибуторите трябва да получат документ за произход в рамките на 60 дни. В случай че срокът не бъде спазен, напитките ще бъдат унищожени. Държавата ще възстанови събрания акциз. Ликвидацията ще бъде осъществена от професионалисти, като допълнително ще бъде дадена информация по този въпрос. Алкохолът с неясен произход ще бъде унищожен по силата на закона за отпадъците, допълни земеделският министър Петър Бендъл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.