1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Очертава се вяла година за сделките с храни и селскостопанска продукция

Очертава се вяла година за сделките с храни и селскостопанска продукция

Поставянето на стратегията пред мащаба е популярна тема сред изпълнителните директори на хранителни компании

В хранително-вкусовия и селскостопанския сектор ще бъдат наблюдавани по-малко сливания и придобивания през 2011 г., тъй като по-високите и нестабилни цени ограничават апетита на шефовете на компании за сключване на сделки в изчакване на подходящи стратегически покупки, предаде Ройтерс.

Сключването на сделки през тази година се очаква да бъде по-слабо в сравнение с 2010-та, тъй като вече няма изгледи администрацията на Обама да прави промени в облагането на капиталовите печалби в САЩ.

При цените на зърното, които тази година удариха върховете от последните години, оценката на рентабилността на хранителните компании става още по-трудна, коментира Грег Пърлман, ръководител на групата за храните и потребителите в BMO Capital Markets.

"По отношение на храните, техните цени имат голямо влияние върху сливането и поглъщането - каза тази седмица Пърлман на световната среща на високо равнище по прехрана и земделие в Чикаго, цитиран от Ройтерс. - Това оказва силен натиск в посока надолу върху тези сделки."

През 2010 г. стойността на сделките за сливане и поглъщане в сектора надхвърли 100 млрд. долара, но това надмина върховете от 2007 г. и 2008 г., когато цените на продуктите достигнаха последните рекордни нива.

Разпадането на компании като "Sara Lee Corp." (SLE.N) и Fortune Brands (FO.N) прикова вниманието върху сделките по сливане и поглъщане в сектора, така че т.г. вече те прехвърлят или продават части от бизнеса си, за да могат да се съсредоточат главно върху основните си дейности.

Междувременно компаниите, които основно работят в областта на селското стопанство, са по-заинтересовани от поглъщане при най-ниските ценови нива на продукцията, а не при достигане на върховите стойности, заяви Пърлман.

"Има още много предизвикателства пред дейността им, с които ще трябва да се справят - сега нещата просто не са такива, каквито бяха през втората половина на миналата година."

Финансирането на пазарите "оздравява"

Част от причините за стабилните, макар и не чак грандиозни, лихвени нива, е по-големият достъп до финансиране на сделки, за разлика от времето след 2008-ма, когато цените на суровините тръгнаха нагоре.

"Финансирането на пазара е невероятно силно при почти всички видове сделки - храни, селскостопанска продукция, особено в сектора на търговията на дребно, по цялата верига до ресторантите - коментира Пърлман. - Почти всичко, носещо определена марка, може да се финансира при сравнително изгодни условия."

При средствата, налични за сключване на сделки, постоянно променящите се разходи за стоките не могат да бъдат достатъчна причина, за да провалят много от тях.

"Стоките не водят до придобивания - каза Брус Карбонари, председател и главен изпълнителен директор на компанията за спиртни напитки Fortune Brands. - Поглъщането за нас е предимно стратегическа цел."

Поставянето на стратегията пред мащаба е популярна тема сред изпълнителните директори, които сключват сделки, каза Пърлман.

"Ние преминахме през финансовата криза и всички вече си показаха главите от лисичата дупка - коментира той. - Изпълнителните директори говорят за инвестиции в бизнеса си, за да стане той все по-ефективен. Сливанията и поглъщанията далеч не са мъртви."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.