От следващата година земеделските стоки от Европейския съюз (ЕС) ще се внасят на четири равни дяла, реши правителството при определяне на тарифните квоти за календарната 2006-2007 г. Споразумението е двустранно и дава право двете страни взаимно да внесат определени количества от т.нар. чувствителни стоки за периода 1 юли 2006 - 30 юни 2007 г.
От юли тази година с ниско мито от Евросъюза могат да се внесат 10 550 т свинско месо, 1900 т пилешко и 7500 т сланина. Обикновено тези количества се използват за производството на колбаси, тъй като спадът в свиневъдството доведе до липса на суровини за отрасъла. Освен месо от европейските страни се внасят и млечни продукти, като квотата за сметана и мляко за тази година е 3 хил. т.
Досега квотите се разпределяха два пъти годишно, но от тази година това ще става на три месеца. Целта е да не се пренасища пазарът и да има равномерност на доставките, обясниха експерти.
Българските производители също ползват квоти при износа на месо, мляко и други хранителни продукти, които влизат в ЕС с намалени мита. Към началото на април най-голям е експортът на птиче месо, сочат данните на Министерството на икономиката и енергетиката. От юли 2005 г. досега е усвоена половината от квотата - от разрешените 7600 т българските птицепроизводители са изнесли 3300 т. Основно се търгува гъши черен дроб за Франция и Белгия.
България може да изнесе и 65 хил. т ечемик или брашно, но досега няма реализирана сделка. Не се използват и квотите за експорт на пресни краставици, захар и захарни изделия. Тези квоти важат до юли 2007 г., затова българските компании могат да потърсят партньори. Винопроизводителите също отчитат слаб износ. От разрешената квота от 53 млн. л за 2006 г. досега са експортирани едва 46.7 млн. л. Квотата за наливни вина пък е изпълнена едва 7 на сто.