1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Одобрени са квотите за внос на земеделски стоки от ЕС

Одобрени са квотите за внос на земеделски стоки от ЕС

 

От следващата година земеделските стоки от Европейския съюз (ЕС) ще се внасят на четири равни дяла, реши правителството при определяне на тарифните квоти за календарната 2006-2007 г. Споразумението е двустранно и дава право двете страни взаимно да внесат определени количества от т.нар. чувствителни стоки за периода 1 юли 2006 - 30 юни 2007 г.

От юли тази година с ниско мито от Евросъюза могат да се внесат 10 550 т свинско месо, 1900 т пилешко и 7500 т сланина. Обикновено тези количества се използват за производството на колбаси, тъй като спадът в свиневъдството доведе до липса на суровини за отрасъла. Освен месо от европейските страни се внасят и млечни продукти, като квотата за сметана и мляко за тази година е 3 хил. т.

Досега квотите се разпределяха два пъти годишно, но от тази година това ще става на три месеца. Целта е да не се пренасища пазарът и да има равномерност на доставките, обясниха експерти.

Българските производители също ползват квоти при износа на месо, мляко и други хранителни продукти, които влизат в ЕС с намалени мита. Към началото на април най-голям е експортът на птиче месо, сочат данните на Министерството на икономиката и енергетиката. От юли 2005 г. досега е усвоена половината от квотата - от разрешените 7600 т българските птицепроизводители са изнесли 3300 т. Основно се търгува гъши черен дроб за Франция и Белгия.
България може да изнесе и 65 хил. т ечемик или брашно, но досега няма реализирана сделка. Не се използват и квотите за експорт на пресни краставици, захар и захарни изделия. Тези квоти важат до юли 2007 г., затова българските компании могат да потърсят партньори. Винопроизводителите също отчитат слаб износ. От разрешената квота от 53 млн. л за 2006 г. досега са експортирани едва 46.7 млн. л. Квотата за наливни вина пък е изпълнена едва 7 на сто.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.