Затварянето на веригата чрез собствено зърнопроизводство не води до по-голяма ефективност на работата
Сивият сектор в хлебопроизводството е около 30%, алармира председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Борис Инчев на пресконференция, съобщи агенция Фокус. Според него, е необходимо вдигането на осигурителните прагове за работниците в бранша, по този начин, ще се осветлят и доходите на фирмите, защото те ще трябва да декларират откъде имат пари за заплати на хората си. Поради засилената конкуренция в бранша пък фирмите трябва да инвестират в ново и модерно оборудване, за да снижават разходите си за производство. Инчев, смята че затварянето на веригата чрез собствено зърнопроизводство не води до по-голяма ефективност на работата. Единственото предимство хлебопроизводителите да имат собствена мелница е набавянето на необходимите им брашна своевременно. По този начин те могат да ползват такива суровини, каквито са им нужни, и да си произвеждат такива брашна, каквито поискат, напълно безпроблемно, завърши той.