1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Около 400 000 коледни дръвчета ще бъдат предоставени на пазара

Около 400 000 коледни дръвчета ще бъдат предоставени на пазара

Добивът на елхи и дрянови клонки се извършва от физически и юридически лица, които са подали заявки в държавните лесничейства

 

Около 400 000 коледни дръвчета ще бъдат предоставени на пазара тази година от държавните лесничейства и дивечовъдни станции за предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщиха от Министерството на земеделието и горите. От началото на месец декември стартира кампанията за добиване на елхи в страната. Ела и смърч са предпочитаните дървесни видове, с които българинът украсява дома си.

По традиция коледните елхи се добиват предимно от специално създадени плантации и горски разсадници, при извършване на т.нар. отгледни сечи в гъсти насаждения, от върховете и клоните на отсечените дървета при планирани сечи, както и от просеките под далекопроводите за електрическо напрежение. Добивът на елхи и дрянови клонки се извършва от физически и юридически лица, които са подали заявки в държавните лесничейства или в дивечовъдните станции или след заплащане на определени такси с Постановление № 266 на Министерски съвет. Размерът на таксите варира от 1,80 лв. за дръвче с височина до 1 м., през 2,40 лв. – за елха до 2 м. и до 3,60 лв. при височина над 2 м. и няма промяна спрямо 2003 г. Крайната цена за потребителите се определя от пазара, като през последните години тя варира от 2 до 20 лв. в зависимост от търсенето и предлагането, припомнят от Националното управление по горите. Цените на елхите от плантациите са по-високи от тези, регламентирани в тарифата и се определят от съответното лесничейство или дивечовъдна станция.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.