1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото леко поскъпна в началото на ноември

Олиото леко поскъпна в началото на ноември

На тържищата в различните области слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,80 лв./литър до 2,41 лв./литър

Средните за страната цени на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини леко се повишават спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети се понижава в периода 26 октомври – 2 ноември 2016 г.

На тържищата в различните области слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,80 лв./литър (Благоевград) до 2,41 лв./литър (Добрич и Стара Загора). Седмично поскъпване на продукта се наблюдава в шест области, в рамките на 0,5 – 4,8% (Пловдив), докато поевтиняване е налице единствено в Сливен – с 1%. В резултат, средната цена на едро за страната се повишава с 0,5% на седмична база, до 2,10 лв./литър.

През изтеклата седмица цените на рафинираното слънчогледово олио в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 2,37 лв./литър (Стара Загора) до 2,69 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в шест области се наблюдава понижение на цените от 1,2% (Шумен) до 3,9% (Бургас, Варна, Сливен, София и Ямбол), а единствено в Пазарджик – повишение, с 1,7%. Така, средната цена на дребно за страната на слънчогледовото олио в ГТВ намалява с 0,8% на седмична база, до 2,52 лв./литър.

Цените на олиото в другите търговски обекти (ДТО) са в интервала от 2,39 лв./литър (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,75 лв./литър (Плевен). Седмична промяна на стойностите се регистрира в три области – намаление с 0,4% в Добрич и повишение съответно с 1,9% и 2% в Пазарджик и Смолян. Средната цена на дребно на олиото в тези обекти е 2,59 лв./литър, с 0,4% над нивото от предходния седмичен период.

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,07 лв./литър, като най-голяма разлика в тази посока се отчита в Пазарджик – 0,26 лв./литър. В осем области цените на олиото в малките магазини са с между 0,01 лв./литър и 0,14 лв./литър (Благоевград) по-ниски от тези в големите търговски вериги.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,42 лв./литър за ГТВ и 0,49 лв./литър за ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Благоевград – 0,87 лв./литър, а за по-малките магазини – в Плевен – 0,79 лв./литър. В Стара Загора цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са с 0,04 лв./литър по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.