1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Олиото поскъпна в големите търговски вериги

Олиото поскъпна в големите търговски вериги

Продуктът поевтиня в по-малките магазини

Седмично повишение на средната за страната цена на дребно на рафинираното слънчогледово олио в големите супермаркети и същевременно леко понижение на тази в по-малките магазини се наблюдава през периода 3 – 10 октомври 2018 г.

Средно за страната, цената на слънчогледовото олио на едро се задържа на нивото от предходната седмица – 1,95 лв./литър. По области, ценовите стойности варират от 1,67 лв./литър (Хасково) до 2,22 лв./литър (Смолян). Сравнявайки с предходната седмица, в четири области се наблюдава поевтиняване на продукта с между 0,5% и 6,5% (най-значително в Пловдив), а в други три – поскъпване в рамките на 0,5% - 5,7% (Силистра).

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 2,28 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 2,69 лв./литър (Благоевград, Видин, Враца и Монтана). Седмични ценови изменения се отчитат в девет области, като в осем от тях е налице повишение, достигащо до 6,7% в Силистра и Хасково, а единствено в Разград – понижение, с 2%. В резултат, средната цена на дребно на слънчогледовото олио в големите супермаркети за страната се покачва с 1,3% на седмична база, до 2,43 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на рафинираното олио по области се движат от 2,14 лв./литър (Добрич) до 2,57 лв./литър (Стара Загора). В областите Хасково, Перник и София се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 2,7% - 3,8%, а в Шумен и Благоевград - повишение, съответно с 1,3% и 2,2%. Средната стойност за страната в тези обекти намалява с 0,4%, до 2,38 лв./литър.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,05 лв./литър над тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 0,34 лв./литър в Благоевград. В седем области цените на продукта в ДТО са с до 0,28 лв./литър (Стара Загора) по-високи от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,48 лв./литър за големите супермаркети и 0,43 лв./литър за по-малките магазини, като достига до 0,87 лв./литър за ГТВ във Враца и до 0,81 лв./литър за ДТО в Хасково.

 

 

 

Етикети цени, олио, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.