1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Оловният завод в ОЦК - Кърджали беше спрян

Оловният завод в ОЦК - Кърджали беше спрян

С това се прекратява производството на олово в първенеца на българската цветна металургия

След повече от 50 години производствена дейност в 11.25 ч. днес беше прекратена работата на оловния завод към ОЦК в Кърджали, съобщи БТА.

В присъствието на директора на РИОСВ-Хасково, Димитър Илиев експерти от екоинспекцията пломбираха двете командни помещения на цех "Агломерация" на завода. На практика с това се прекратява производството на олово в първенеца на българската цветна металургия, уточнява БТА.

На изпълнителния директор на фирмата Славея Стоянова бе връчена и заповед за този акт от РИОСВ-Хасково, за несправяне с националните и европейските екологични стандарти за чистотата на атмосферния въздух над Кърджали и региона. Въпреки че през последните 2 години намалихме с 40 на сто производството на олово, инсталацията за обезсеряване не успя да се справи с превишените норми на серни окиси и се стигна до този тъжен ден за колектива на ОЦК, заяви по-късно на пресконференция Стоянова. Тя съобщи, че днес премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Нона Караджова са се срещнали с мажоритарния собственик на ОЦК Валентин Захариев във връзка със спирането на оловния завод и реалната опасност 350 души да останат без работа.

Постигната е била договорка, ако металургичното предприятие до един месец се справи с проблема с наднормените обгазявания със серен диоксид, то след този срок да продължи да работи. Ще направим всичко според възможностите си да отстраним този пропуск и да запазим работата на стотиците металурзи, обеща Славея Стоянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.