1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Основните храни на борсите продължават да поевтиняват

Основните храни на борсите продължават да поевтиняват

Следват тренда на международните

Практиката сочи, че цените на основните храни на едро у нас следват тренда на международните (в някои случаи със закъснение), понякога дори почти съвпадат със средните за Европа, както е и в момента, като се има предвид стоковата борса в Будапеща, съобщава Investor.bg.

Въпреки че в началото на септември цената (преизчислена в лева) на хлебната пшеница на борсата в Будапеща на база сделки на едро падна до психологическата граница от 200 лв./т, и тази седмица тя продължи да пада до 194 лв./т.

Цената на царевицата на същата борса вече е само 176 лв./т (спад от 10 лв./т за седмица), а маслодайният слънчоглед също в Будапеща струва към момента 359 лв./т (спад от 12 лв./т за седмица).

Oфертата, предложена миналата седмица на Софийската стокова борса (ССБ) за продажба на слънчоглед при цена от 350 лв./т, по която тогава беше сключена изгодна и за двете страни сделка, и сега продължава да важи, но търсене през последните дни няма.

Актуалните котировки на захарта в Лондон са 539 евро/т (спад от 11 евро/т за седмица), а цената на суровото олио в Ротердам се запазва на 810 долара/т. Цените на борсата в Чикаго на житото и царевицата са съответно 159 долара/т и 122 долара/т.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.