1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отчита се леко понижение на средните цени на брашно тип „500”

Отчита се леко понижение на средните цени на брашно тип „500”

На борсите в страната брашното се предлага на цени от 0,66 лв./кг (Враца) до 0,99 лв./кг (Варна)

През периода на наблюдение (11 - 18 април 2012 г.) се отчита леко понижение на средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в големите търговски вериги и запазване на нивото от предходната седмица в малките търговски обекти.

Регистрираната средна цена на едро за страната през анализирания период е 0,87 лв./кг, с 2,2% по-ниска спрямо предходната седмица. На борсите в страната брашното се предлага на цени от 0,66 лв./кг (Враца) до 0,99 лв./кг (Варна). В преобладаващата част от областите се наблюдава поевтиняване на продукта, в границите от 1 до 4,5%, най-чувствителна в Смолян, Сливен и Пловдив. Леко повишение на ценовите стойности се отчита единствено във Враца – с 1,5%.

През изминалата седмица регистрираната средна цена за страната на брашно тип „500” на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 0,99 лв./кг, с 3% по-ниска спрямо предходния анализиран период. По области, цените на брашното се движат в интервала от 0,89 лв./кг (Русе и Силистра) до 1,12 лв./кг (Сливен и Ямбол). Изменение на ценовите стойности, в границите от -0,9% до -10,1% се отчита в единадесет от областните центрове, като най-чувствително брашното поевтинява в Разград, Русе, Силистра и Търговище (с по 10,1%).

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,12 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,31 лв./кг или 47% във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). През последната седмица цените на дребно в големите супермаркети във Варна и София са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,07 и 0,06 лв./кг.

Средната цена на брашното на дребно в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна - 1,08 лв./кг. Най-ниски стойности в ДТО се регистрират в Русе (1,01 лв./кг), а най-високи - в Бургас (1,16 лв./кг). Движение на цените през изминалата седмица се наблюдава в пет от областите – понижение в София (с 1,9%), Бургас, Сливен и Ямбол (с по 0,9%), а повишение – в Перник (с 1,5%).

Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана във Враца (0,42 лв./кг или 64%). Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,09 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.