1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отчита се леко повишение на средните цени на брашно тип „500”

Отчита се леко повишение на средните цени на брашно тип „500”

Търговията с брашно по борсите в страната е на ценови нива от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Бургас и Варна)

През периода на наблюдение (7 - 14 март 2012 г.) се отчита леко повишение на средните цени на брашно тип „500” на едро и в големите търговски вериги и запазване на нивата от предходната седмица в малките търговски обекти.

Регистрираната средна цена на едро за страната през анализирания период е 0,89 лв./кг, като бележи леко повишение с 1,1% спрямо първата седмица на м. март. Търговията с брашно по борсите в страната е на ценови нива от 0,64 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Бургас и Варна). В по-голямата част от областите са налице леки колебания на цените и в двете посоки, като отклоненията са в границите от -3,2 (Кърджали) до +5,4% (Благоевград).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение с 0,01 лв./кг спрямо предходната седмица, а тази в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на същото ниво.

През изминалата седмица регистрираната средна цена на брашното на дребно в големите супермаркети на страната е 1,00 лв./кг. По области, цените на продукта са в интервала от 0,92 лв./кг (Перник) до 1,13 лв./кг (Сливен и Ямбол). Повишение на ценовите стойности, в рамките на 0,4-7,8% се отчита в пет от областите, като поскъпването е най-чувствително в Бургас (с 0,08 лв./кг или 7,8%) и Разград (с 0,05 лв./кг или 5,3%). Незначително понижение на цените се наблюдава само в два  областни центъра – в Благоевград и Кюстендил (с по 0,02 лв./кг или 2%).

В почти цялата страна цените на дребно в ГТВ са по-високи от тези на едро, като разликата варира в широкия интервал от 0,01 лв./кг в Монтана до 0,33 лв./кг или близо 52% във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната). Изключение се наблюдава в областите Варна, Благоевград и София, където цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро с между 0,01 и 0,05 лв./кг.

През изминалата седмица движение на цените на дребно на брашното в другите търговски обекти е регистрирано само в три области, поради което средната цена за страната остава без промяна – 1,09 лв./кг. Търговията с продукта в по-малките магазини на страната отново е в ценовия интервал от 1,00 лв./кг (Русе) до 1,20 лв./кг (Кърджали).

Данните сочат незначително повишение на цените на брашното на дребно в ДТО в София (с 0,5%) спрямо предходната седмица. Както и при ГТВ, поевтиняване на продукта се отчита в ДТО в Благоевград и Кюстендил (с по 0,05 лв./кг или 4,1%).

Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е в диапазона от 0,07 лв./кг в Благоевград до 0,44 лв./кг или близо 69% във Враца.

Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в другите търговски обекти с 0,09 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.