1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отчитат нетипично поскъпване на хранителните стоки на едро това лято

Отчитат нетипично поскъпване на хранителните стоки на едро това лято

Индексът на тържищните цени се покачи през август до 1,379 пункта

Хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято - Индексът на тържищните цени се покачи през август до 1,379 пункта и е с около 9% над нивото от същия месец на предходната година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През юли - август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците. През август цените на брашно, олио и яйца се качват на месечна база с 3,5-6,8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2-3%. Лек спад на месечна база има при малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата се задържат на нивата от предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата - 29% и при фасула - 20%. Слаб ръст в диапазона 2-5 на сто се наблюдава при цената на олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 5-13% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите. Поевтиняване, спрямо същия месец на миналата година с 1-3% има при брашното и кравето сирене.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците са нетипични за този месец от годината, посочват от ДКСБТ. През август цените на едро на полските и оранжерийните краставици са по-високи с 30-40%, на полските и оранжерийните домати с 4-5%. Поскъпване на месечна база с 11% има при картофите. Спад спрямо миналия месец е регистриран при зелените чушки с около 30 на сто, а цената на зрелия чесън е около нивото от юли.

През август цената на едро на гроздето пада средно с 43%, а на ябълките и дините с около 20-30%. Поскъпване през месеца има при лимоните - 16,5%, а цената на бананите е с 3 на сто по-ниска в сравнение с предишния месец.

С изключение на цената на зрелия чесън, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година. Полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно - със 100%, а полските и оранжерийните краставици с около 70 на сто. Поскъпване на годишна база в интервала 4-7% има при зелените чушки и картофите. През август тази година на по-ниски цени се е търгувал зрелият чесън, като при него е отчетен спад на годишна база с 30 на сто. През това лято цените на ябълките и гроздето са малко по-ниски, с около 2-3 на сто в сравнение с миналото лято. Дините са поскъпнали на годишна база с 22 на сто, лимоните с 52 на сто, а бананите със 7%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.