1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Откриват зелени “работни места”

Откриват зелени “работни места”

Снимка:

Целта е намаляването на емисиите на парниковите газове и подпомагане на заетостта

За разкриване на "зелени" работни места през тази година са предвидени 3,2 млн. лв. Целта е намаляването на емисиите на парниковите газове и подпомагане на заетостта. Средствата са заложени в Националния план по заетостта за работодатели, които наемат работници и разкриват нови работни места в областта на екологията, което е част от стратегията „Европа 2020".

Ако в дадена фирма се разкрие такова работно място, на работодателя да бъдат отпуснати по 240 лв., колкото е една минимална заплата, за шест месеца, съобщи социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Сумата ще стигне за 2100 души. Предвидени са пари за основния платен годишен отпуск, както и за болничните. Работодателите ще поемат осигуровките. Програмата е ориентирана към предприятия, работещи по стандартите за околна среда и ISO, системата за управление на околната среда и европейската екомаркировка.

Част от дейностите, които ще бъдат подпомагани, са добив на торф, производство на изделия от дървен материл, от корк, слама и матиериали за плетене, на влакнести полуфабрикати, на хартия и картон, на необработено плоско стъкло, на електронни елементи, на акумулаторни батерии и на помпи.

Ще се отпускат пари за разкриване на работни места и за събиране и пречистване на води, отвеждане на отпадъчни води, обезвреждане, рециклиране и сортиране на отпадъци, строителство на хидротехнически съоръжения и др.

Първата процедура започва през февруари, като работодателите могат да кандидатстват в Бюрата по труда. Те трябва да имат писмени декларации, че нямат публични задължения, задължения по неизпълнени договори по програми и не са получили средства от други източници за финансиране за същата мярка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.