1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Отварят магазин за храни по стандарта на столичното летище

Отварят магазин за храни по стандарта на столичното летище

За настоящата година се очаква ръст на печалбата в размер на 1.2 млн. лв. само заради увеличения пътникопоток

Магазин за храни по стандарт ще бъде отворен на Летище София, съобщи търговският директор на аеропорта Петко Златев, предаде Дарик. На летището бяха представени три нови марки на магазините за безмитна търговия, чиито оператор е самият аеропорт. Едната от тях ще е посветена на български традиционни напитки и ще носи името „Духът на България”. В останалите две – в зала „Пристигащи” и зала „Заминаващи”, ще се продават други безмитни стоки.

Златев отчете, че през 2010 г. оборотът от безмитни магазини е нараснал с 5,2 на сто спрямо 2009 г. За настоящата година се очаква ръст на печалбата в размер на 1.2 млн. лв. само заради увеличения пътникопоток.

Увеличен е и броят на търговските площи, които са отдадени под наем. В момента около 10 на сто от площите са свободни. През 2010-а 3,3 млн. пътници са преминали през Летище София.

Запитан какво купуват чужденците, като си заминават от страната ни, за подарък на близки и приятели, Петко Златев сподели, че това обикновено са хубави български вина и ракии. Той допълни, че до магазина за напитки ще има такъв за хубави български пакетирани продукти - сирена, кашкавали, луканки, като според него ще има интерес. Търговският директор на летището сподели, че хранителните продукти ще бъдат по стандарт.

Като цяло от безмитните магазини най-търгуваните стоки са парфюми, алкохолни напитки и цигари, съобщи още Златев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.