1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пада цената на свинското на Пловдивската стокова борса

Пада цената на свинското на Пловдивската стокова борса

Нарасналото търсене на птиче месо повиши цената му

 

На последната борсова сесия на Пловдивската стокова борса бе регистриран рязък спад в цената на едро на свинското месо. Цената на предлаганото свинско трупно месо се срина с 11.54%, докато цената преди седмица беше 5200 лева за тон без ДДС, а в петък цената му се понижи до 4600 лв./т.  Лек спад бе регистриран и в цената на предлаганото телешко месо. За седмица тя падна от 4150 лв./т до 4095 лв./т без ДДС. Намалението е от 1.32%.

От Пловдивската стокова борса обясняват спада в цените на свинското и телешкото с намаленото търсене. То е пренасочено към пилешкото, което продължава да поддържа сравнително ниски цени, а в същото време няма нови информации за случаи на птичи грип. От борсата припомнят, че подобна промяна на търсенето имаше и в началото годината. Тогава поради страх от болестта потребителите намалиха консумацията на птиче месо, заменяйки го със свинско и телешко.

Заради нарасналото търсене на птиче месо се повиши и цената му. Продажната цена на замразените пилета скочи със 7.14%. Така за седмица цената на замразените пилета от 2100 лв./т достигна до 2250 лв./т без ДДС.

Рекордният ръст в цената на захарта на международните пазари все още не е достигнал страната ни. В края на март цената на бялата рафинирана захар, търгувана на Лондонската стокова борса, достигна рекордното ниво от 479-480 долара за тон - най-високото равнище на цената, откакто тази стока се предлага на борсата в Лондон.

На Пловдивската борса цена "купува" за захарта остава непроменена от миналата седмица на 1000 лв./т без ДДС.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.