1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Памукът - мекото злато

Памукът - мекото злато

Реколтата, която ще бъде прибрана в началото на 2011 г., може да се повиши с 50% до 1.7 млн. тона

Последните данни сочат, че памук с доставка през декември ще се търгува срещу 1.2526 долара за паунд, което е ръст с 3.58 цента или 2.9%. На 26 октомври памукът удари стойност от 1.3050 долара за паунд, което е исторически рекорд. Скокът от последния месец донякъде е и спекулативен, тъй като хедж фондове и рискови инвеститори залагат на допълнителен спад на долара и търсят алтернативни места за превъртане на парите си, смятат експерти.

Ключовите играчи на пазара очакват високите цени да се задържат за дълго, смятат анализатори на Commerzbank. Най-големият купувач в Индия – държавната Cotton Corporation of India, все пак предвижда известна корекция до няколко месеца, след излизането на пазара на новата реколта в страната и в САЩ. Прогнозите обаче са за задържане на цената на около 1 долар за паунд през следващите три години вследствие на силното търсене и недостатъчните складови наличности.

Анализатори обаче са на мнение, че купувачите вече са уморени от постоянния растеж на памучните фючърси и смятат, че цената е достигнала предела си. За ръста са допринесли и занижената стойност на китайския юан и слабият долар.

Мнозина смятат, че суровината няма как да расте повече, тъй като в следващите месеци предлагането ще се засили. Реколтата в Индия, съседните й страни и Австралия е добра, Африка е засяла повече от обичайното именно поради увеличеното търсене, същото са сторили и някои страни от Средна Азия.

Увеличаването на цените на памука със сигурност ще има резултат на полето и ще осигури повече площи за насаждението за сметка на някои зърнени и маслодайни култури, смятат от Oil World. Така засетите с памук площи могат да се увеличат през сезона с 3 млн. хектара до 33.9 млн. хектара, което е четиригодишен ръст. Някои са на мнение, че повишението на цените може да доведе до възстановяването на памучните плантации в Бразилия, регистрирали сериозен спад като площи през миналата година.

В резултат реколтата, която ще бъде прибрана в началото на 2011 г., може да се повиши с 50% до 1.7 млн. тона при 1.05-1.1 млн. тона през настоящата година, посочва Серджо де Марко от американската памучна камара.

Предишното експлозивно увеличение на цените на памука през 2008 г. промени структурата на пазара и извади от него няколко големи компании, вкл. и американското подразделение на Paul Reinhart, което има 222-годишна история. През 2008 г. големите търговци на памук бяха 11, през 2009 г. те останаха 9, а сега се готви ново окрупняване с очаквания мърджър на френската търговска къща Louis Dreyfus и сингапурската Olam International. Двете държат общо 30% от пазара на памук.

 

 

Етикети памук, пазар, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.