1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Първата сделка за покупка на хлебна пшеница от нова реколта е при 380 лв./т

Първата сделка за покупка на хлебна пшеница от нова реколта е при 380 лв./т

Скокът на цената на най-важната зърнена култура е с 46% на годишна база

През последната седмица на юли на Софийска стокова борса (ССБ) беше сключена първата сделка за покупка на хлебна пшеница от нова реколта („ІІ Б група“, т.е. обикновено качество) при цена от 380 лв./т с включени транспортни разходи (франко склад на купувача), пише investor.bg.

Миналата година в края на юли-началото на август първите борсови сделки за зърно бяха при цени от 260 лв./т*, т.е. скокът на цената на най-важната зърнена култура е с 46% на годишна база.

Посочената цена на пшеницата у нас е почти на равнището на цените в Европа, които практически са без изменение през последните две седмици. Цените на пшеницата франко  пристанища Франция и Германия напоследък са около 200 евро/т.

Подобни сега са и цените на руската пшеница. През последните дни Египет закупи от Русия 360 хил. тона хлебно зърно при цена от 250 долара/т.

Тази седмица Държавният резерв продаде доста голямо количество каменна сол (300 тона) през стокова борса при цена от 38 лв./т.

В края юли сделките на едро на ССБ с горива (бензин, дизел, пропан-бутан и др.) като обем са нормални за летния сезон, а цените им практически са без промяна спрямо предходната седмица.

На борсата в Ротердам суровото олио повиши за седмица цената си с 3% до 1470 долара/т. Актуалните котировки на захарта в Лондон са 789 долара/т. 

*Посочените цени в лева ка без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.