1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Първата в света борсова търговия с биомаса ще започне в Холандия

Първата в света борсова търговия с биомаса ще започне в Холандия

Всяка година около 15% от произвeдените по света дървени пелети преминават през Ротердам

До края на годината холандската енергийна борса APX-Endex и пристанището в Ротердам ще започнат първата в света борсова търговия на дървени пелети, съобщи Ройтерс.

Световният пазар на биомаса расте заради търсенето в развиващите се икономики и целите на Европейския съюз за възобновяема енергия, но международните ценови показатели за сравнение все още са малко, коментира информационната агенция.

От борсата са обяснили, че вече изработват стандартизирани договори. Търговията на новия продукт трябва да започне с поне 8- 10 търговски партньори. Всяка година около 15% от произвeдените по света дървени пелети преминават през Ротердам.

Причина за досегашното забавяне в разработването на биомасата като борсов продукт се дължи на несигурността в Европа, която е ключов пазар, обясняват анализатори пред Ройтерс.

Европейската комисия обмисля дали да затегне т. нар. критерии за устойчивост. Те трябва да помогнат на националните правителства да избегнат подпомагането на биоенергийни суровини, които конкурират производството на храни и увреждат естествените гори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.