1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Първите продукти с наименованието "Стара планина" излизат през септември

Първите продукти с наименованието "Стара планина" излизат през септември

Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват

Първите продукти с наименованието "Стара планина" ще се появят на пазара най-вероятно в края на август или началото на септември, прогнозират експерти от Министерството на земеделието, съобщи БТА. Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие.

Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще получат разрешение да ги предлагат в търговската верига, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той подчерта, че продуктите с това наименование ще бъдат "около двойно по-скъпи", но контролът ще бъде по цялата верига.

"Ние няма да разчитаме на лабораториите, те ще контролират там, където има съмнение и където установим съмнението. Санкциите ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза", заяви министър Найденов.

Влезлите в сила от началото на август девет утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо се отнасят до продуктите кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси.

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти "Стара планина", произведени по новите "утвърдени стандарти", прогнозират представители на бранша. На този етап обаче те не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените.

Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините.

Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, малко по-късно - до 15 септември, ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка, уточни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.