1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Първите цени на пшеницата са между 190 и 230 лв. за тон

Първите цени на пшеницата са между 190 и 230 лв. за тон

Първите, макар и неокончателни засега, цени на реколтата от хлебна пшеница през 2004-а вече се появиха на стоковите борси в страната. Възможно е обаче в тях да настъпят сериозни промени до месеците юли и август, когато се очакват и първите реални сделки със зърно. Това ще е свързано с обстоятелства, които е трудно да се предвидят - развитието на климатичните условия и влиянието им върху добивите като цяло, както и ситуацията на пазара в Източна Европа и Средиземноморието. По-сигурна прогноза за очакваните количества хлебно зърно и евентуално за изкупните цени в началото на кампанията може да се очаква след 15 май, смята министър Мехмед Дикме. Но ако през май и юни паднат необходимите валежи, добивите ще са над 3.5 млн. тона, твърди шефът на аграрното ведомство.

Първите оферти на зърно на борсите в Пловдив и София бяха доста различни. В София се предлагаше пшеница по 230 лв. на тон без ДДС, в Пловдив купувачи търсеха същата стока за 190 лв. със срок на доставка юли. И при двете оферти нямаше насрещно предлагане - производители и търговци очевидно смятат тези стойности за несигурни и не искат да рискуват толкова рано. Очевидно е, че цени от 380 лв. на тон без ДДС, които дълго време бяха средни за страната, и дори действащите в момента 290-295 лв. със сигурност няма да бъдат актуални тази година. Според експерти най-вероятните равнища ще са около и малко над 200 лв. на тон заради прогнозираните над 3.5 млн тона за реколта 2004. Това би трябвало да свали напрежението на пазара на брашно и хляб и да понижи цената на насъщния поне с 15-20 процента. Но е доста съмнително дали ще стане така, тъй като предишни години по-ниските цени на зърното и брашното нямаха този ефект. Например през есента на 1998 г. от 240 лв. на тон пшеницата поевтиня до 120 лв., само че на практика не се отрази на цената на хляба с повече от 2-5 процента.

Очаква се върху цената на зърното тази година да повлияе и поведението на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". След скандалите около изчезналата пшеница през миналата и началото на тази година правителството е изправено пред проблема да вземе мерки за попълване на откраднатите количества и да осигури добър резерв за следващата реколта. Така че към традиционните 200 хил. тона, които се изкупуват годишно от агенцията, трябва да се прибавят още поне 80-100 хиляди. По този начин държавата може да се превърне в основен играч на пазара и до голяма степен да определя цените. Стойността на зърното ще зависи и от възможностите за износ в държавите от Балканския регион, Северна Африка и Близкия изток./banker.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.