1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на агнешко месо остана спокоен

Пазарът на агнешко месо остана спокоен

Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг кланично тегло до 13,80 лв./кг

През периода 9 - 16 декември 2015 г. пазарът на агнешко месо остава спокоен, като в почти цялата страна цените се задържат на нивата от предходната седмица.

Цяло агне
Търговията на едро с цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг кланично тегло (Кюстендил) до 13,80 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и Кюстендил). Само в Кърджали и Пловдив се наблюдава изменение на стойностите на седмична база – понижение, съответно с 2% и 6,4%. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната намалява с 0,5% спрямо предходната седмица, до 13,27 лв./кг.
През периода на наблюдение в големите търговски вериги (ГТВ) не е отчетено предлагане на цяло агне.

В другите търговски обекти (ДТО) цялото агне продължава да се продава на цени от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,90 лв./кг (Русе). Въпреки липсата на седмични ценови колебания по области, средната стойност за страната в ДТО се понижава с 0,3% на седмична база, до 13,39 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на продукта и в ДТО в София.

През изтеклия седмичен период средната цена на дребно на цяло агне за страната в ДТО е с 0,12 лв./кг по-висока от тази на едро.

Агнешки бут

При търговията на едро с агнешки бут по области, цените се задържат най-ниски в Кърджали (12,50 лв./кг), а най-високи във Варна (17,09 лв./кг), без седмични изменения на стойностите по области. Средно за страната, цената на едро на агнешки бут остава 14,15 лв./кг.

За поредна седмица само в четири области на страната (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) е отчетено предлагане на агнешки бут в големите търговски вериги, на цена 13,99 лв./кг.

В по-малките търговски обекти цените на агнешкия бут остават в границите от 11,40 лв./кг (Бургас) до 16,90 лв./кг (Хасково), без да са отчетени седмични изменения по области. Въпреки това, средната цена на продукта в ДТО за страната се покачва с 0,6% на седмична база, до 13,88 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане и в София, на сравнително висока цена.

През изтеклия седмичен период средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,16 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,27 лв./кг - от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,11 лв./кг по-висока от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка се задържа в ценовия диапазон от 12,50 лв./кг в Кърджали до 14,70 лв./кг в Русе. При липсата на седмични ценови колебания по области, средната цена на едро за страната остава 13,38 лв./кг.

През периода на наблюдение предлагане на агнешка плешка в големите търговски вериги е регистрирано само в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, като и в четирите области цената се запазва на ниво от 12,99 лв./кг.

В другите търговски обекти цените на продукта продължават да се движат в интервала от 11,20 лв./кг (Бургас) до 14,05 лв./кг (Габрово и Плевен), без седмични изменения по области. Средната стойност за страната в ДТО е 13,25 лв./кг, незначително по-висока на седмична база (с 0,3%), тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта и в София, на висока цена.

През изтеклата седмица средната цена на едро на агнешка плешка за страната е с 0,39 лв./кг по-висока от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,13 лв./кг - от тази в по-малките търговски обекти.

Цените на продукта в ГТВ са средно с 0,26 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.