1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на брашно тип „500” е относително спокоен

Пазарът на брашно тип „500” е относително спокоен

В девет области са налице леки ценови колебания и в двете посоки, в границите от -3,4 (Ямбол) до + 4,2% (Варна)

Като цяло, през изминалата седмица (30 май – 6 юни 2012 г.) пазарът на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно е относително спокоен.

Средно за страната, цената на брашно тип „500” на едро бележи незначително понижение (с 1,1%) спрямо предходния период, до 0,86 лв./кг. По области, брашното се търгува на цени в диапазона от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Варна). В девет  области са налице леки ценови колебания и в двете посоки, в границите от -3,4 (Ямбол) до +4,2% (Варна).

През анализирания период средната цена на брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) нараства с 1% спрямо предходната седмица, до 1,01 лв./кг. По области, цените на дребно на брашното в големите супермаркети са в интервала от 0,94 лв./кг (Бургас) до 1,07 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира в ГТВ на осем области, като във всички от тях посоката е нагоре. Регистрираното поскъпване е в широките граници от 1,1 (Видин) до 10,3% (Шумен).

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,14 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,33 лв./кг в Добрич и Враца или съответно до 45 и 50%.

За поредна седмица средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна – 1,07 лв./кг. Цените на брашното в по-малките магазини на страната се запазват в интервала от 1,01 лв./кг (Русе) до 1,13 лв./кг (Габрово и Смолян). Незначително поевтиняване на продукта се регистрира само в София и Перник, съответно с 2,2 и 1,9%. В други две области е налице леко повишение на цените, по-чувствително в ДТО във Варна (с 4,9%).

Най-голяма е разликата между цените на едро на брашното и тези на дребно в ДТО във Враца (където е отчетена най-ниската цена на едро за страната) - 0,39 лв./кг или близо 60%.  Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.