1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на брашно тип „500” е относително спокоен

Пазарът на брашно тип „500” е относително спокоен

Средната цена на едро се запазва на нивото от 0,88 лв./кг

Като цяло, през изминалата седмица (29 февруари – 7 март 2012 г.) пазарът на брашно тип „500” както на едро, така и на дребно е относително спокоен.

Средната цена на едро на брашното за периода на наблюдение се запазва на нивото от 0,88 лв./кг. Цените на едро по борсите в страната са в диапазона от 0,66 лв./кг до 1,03 лв./кг, като и през тази седмица най-ниските стойности са регистрирани във Враца, а най-високите във Варна. Леко понижение на цените на едро на брашното, в рамките на 1 – 2,2% се отчита в шест области, най-съществено в Разград и Пловдив. В девет от областните центрове цените бележат повишение в границите от 2,1% до 9,6%, най-значително в Ловеч (с 0,08 лв./кг).

Средно за страната, цената на дребно на брашното както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) бележи леко повишение спрямо предходната седмица – с по 0,01 лв./кг.

Средната цена на брашното на дребно в големите супермаркети на страната е 0,99 лв./кг, като варира от 0,92 лв./кг (Перник) до 1,12 лв./кг (Сливен и Ямбол). Изменение на цените в сравнение с предходния период се регистрира в 7 области, като в шест от тях стойностите намаляват с между 0,5 (София) и 5,2% (Перник), а единствено в Добрич бележат повишение с 0,05 лв./кг или 5,2%.

Средно за страната, цените на дребно в ГТВ са по-високи от тези на едро с 0,11 лв./кг, като тази разлика варира от 0,03 лв./кг (Ловеч) до 0,31 лв./кг (Враца). И през тази седмица средната цена на дребно на брашното в ГТВ в Монтана и Варна е по-ниска съответно с 0,02 лв./кг и 0,08 лв./кг от тази на едро.

Средната цена на брашното на дребно в другите търговски обекти е 1,09 лв./кг. Най-ниски стойности в ДТО са отчетени в Русе (1,00 лв./кг) а най-високи - в Кърджали (1,20 лв./кг). Движение на цените през изминалата седмица се наблюдава в седем от областите - повишение в диапазона от 1,5 (Добрич) до 4,3% (Кърджали).

Най-голяма разлика между цените на едро и тези на дребно в ДТО, както и при големите супермаркети, е регистрирана във Враца (0,42 лв./кг). Най-малка е тази разлика във Варна и Монтана (0,06 лв./кг).

Средно за страната, цените в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,10 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.