1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на бяла кристална захар в страната е относително спокоен

Пазарът на бяла кристална захар в страната е относително спокоен

Средната цена на едро на захарта за страната остава 1,21 лв./кг

През наблюдавания период (4 – 11 март 2015 г.) пазарът на бяла кристална захар в страната е относително спокоен. Средно за страната, цените на продукта на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се задържат на нивата от предходната седмица, докато при тази на дребно в по-малките магазини се отчита леко повишение.

Средната цена на едро на захарта за страната остава 1,21 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,07 лв./кг до 1,50 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В седем области се регистрира седмично повишение на цените, в рамките на 0,8% (Благоевград) – 4,2% (Варна), докато в други пет  захарта поевтинява с между 0,7% (Враца) и 2,5% (София и Хасково). 

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги се запазва на ниво от 1,49 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,27 лв./кг (Хасково) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В сравнение с предходната седмица, в пет области се отчита покачване на цените от 0,7% до 5,6% (Бургас, Сливен и Ямбол). Същевременно, в София и Разград е налице поевтиняване на продукта, съответно с 2,3% и 9,6%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се повишава с 0,7% спрямо предходната седмица до 1,49 лв./кг. В тези обекти продуктът се предлага в ценовия диапазон от 1,30 лв./кг (Стара Загора) до 1,90 лв./кг (Смолян). Седмично изменение на стойностите се наблюдава в две области – повишение с 4,7% в Хасково и понижение с 1,4% в Шумен.

През наблюдавания период средните цени на дребно на захарта за страната в ГТВ и ДТО са на едно ниво. В седемнадесет области цените в големите вериги са с между 0,01 лв./кг и 0,22 лв./кг (Пловдив) по-ниски от тези в другите търговски обекти, докато в останалите десет области се наблюдава разлика в обратната посока, достигаща до 0,25 лв./кг в Смолян.

Средно за страната, цените на дребно на захарта и в двата типа наблюдавани обекти за търговия са с 0,28 лв./кг по-високи от цените на едро, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Пловдив – 0,52 лв./кг, а за ДТО в Смолян – 0,75 лв./кг. В област Варна цените на дребно на захарта в по-малките магазини са по-ниски от тези на едро с 0,05 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.