1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на хляб в България се свива средно с 3 % годишно

Пазарът на хляб в България се свива средно с 3 % годишно

Потребителите обикновено не купуват хляб в неделя

През последните четири години делът на продажбите на бял хляб е спаднал от 91 % през 2004 г. на 89 % през миналата година, според Красен Йоркишев, изпълнителен директор на "Хлебозаводи Корн" на конференция, посветена на предизвикателствата пред хранително-вкусовата промишленост.

Промените на пазара на хляб през последните години се определят до голяма степен от въведените строги изисквания към опаковането на хляба в индивидуални опаковки. От маркетингова гледна точка това трябва да се разглежда като възможност за предлагане на брандирани продукти и диференциация между конкурентите на пазара, посочи в анализа си Красен Йоркишев.

Преди 4 г. сме консумирали 871 тона срещу 767 тона хляб за м.г. Продажбите на пълнозърнест хляб са се увеличили почти два пъти до 3,9 % за м.г. от общите продажби на пазара на пакетиран хляб. 4 на сто е пазарният дял на ръжения хляб.

Потребителите обикновено не купуват хляб в неделя. Домакинствата най-често купуват по един заводски бял хляб от кварталния супермаркет в разфасовка от 700 г. Предпочита се пакетираният и нарязаният хляб, показват проучванията на хлебопроизводителите, посочи Йоркишев.

Според изпълнителния директор на "Хлебозаводи Корн" влиянието на икономическата криза в бранша ще доведе до запазване на обема на продажбите. Ще забави темпа на технологична модернизация в хлебозаводите, външните инвеститори рязко ще се отдръпнат, а потребителите ще станат особено чувствителни при всяка промяна в цената на хляба.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.