1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на хранителните стоки остава спокоен

Пазарът на хранителните стоки остава спокоен

Отчетен е лек спад на цената на захарта и брашното

През изтеклата седмица пазарът на хранителните стоки остава спокоен, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица.

Отчетен е лек спад на цената на захарта и брашното. Цената на олиото се стабилизира на нивото от предходната седмица. Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни в диапазона плюс/минус 0.4%. Леко покачване спрямо предходната седмица е регистрирано при цената на вафлите (около 2.5%) и маргарина (средно около 1.5%).

При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдават по-големи седмични колебания в двете посоки. Цените на оранжерийните домати поевтиняват, спрямо предходната седмицата с около 9.5%, а оранжерийните краставици - с около 7.5%. В сравнение с миналата седмица се наблюдава леко покачване на цената на цитрусовите плодове, картофите, чесъна и морковите.

По-значително поскъпване през седмицата е отчетено при зелето – около 18%. В резултат на стабилизирането и слабото понижение на цените на основните хранителни стоки и поевтиняването през седмицата на оранжерийните зеленчуци, индексът на тържищните цени бележи лек спад, като в края на седмицата стойностите му малко се стабилизират.

 

Етикети пазар, храни, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.