1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на месни продукти ще се разреди догодина

Пазарът на месни продукти ще се разреди догодина

В Италия и Франция контролът на храните се извършва от конкурентите

От 1 януари 2010 г. всички месопреработвателни предприятия трябва да съответстват на европейските стандарти и да имат въведени всички инфраструктурни съоръжения за безопасност на производство. Това каза Кирил Вътев, управител на фирма за преработка на месо и производство на месни продукти и деликатеси по време на форума „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция”. Форумът се организира от създателите на онлайн центъра за оплаквания Izlugan.com и Превент Холдинг и с изключителната подкрепа на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева. Според Вътев много фирми от бранша в момента работят без да са покрили всички изисквания на Европейския съюз и от 1 януари 2010 г. ще затворят врати. Така ще се получи разреждане на пазара на месни продукти.

На въпрос как да подбираме месните продукти в магазина сред толкова голям избор от продукта, Вътев каза: „За съжаление единственият добре работещ подход е проба – грешка. Избирате си продукт и марка на производител – пробвате го и повтаряте, ако ви хареса. Трагедията е, че има прекалено много фирми, които са леко в сивото”.

Никога няма гаранция за това дали месото в търговската мрежа е свежо. Минималният срок, в рамките на който един хранителен магазин трябва да пласира произведените месни продукти, е три дни. Месото е прясно при съхранение в хладилник само четири дни.

В световен мащаб в Италия и във Франция има най-засилен контрол по отношение на безопасност на храните – там контролът се извършва от конкурентите, обясни Вътев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.