1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на пилешко месо беше сравнително спокоен в средата на май

Пазарът на пилешко месо беше сравнително спокоен в средата на май

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги е 4,58 лв./кг

През периода 11 – 18 май 2016 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната остават без значителна промяна спрямо предходната седмица.

 Пиле-замразено 

По области, цените на едро на замразеното пиле са в границите от 3,63 лв./кг (Враца) до 4,56 лв./кг (Добрич). В седем от областите се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 0,2% – 3,6% (Кърджали), докато в други четири стойностите се покачват с между 0,3% (Силистра) и 4,6% (Плевен). Средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,93 лв./кг, с 0,3% по-ниска на седмична база.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) е 4,58 лв./кг, с 0,2% по-висока спрямо предходния седмичен период. По области, продуктът се търгува в ГТВ на цени от 4,09 лв./кг (Видин, Враца, Монтана и София) до 5,03 лв./кг (Варна). В три области се отчита седмично повишение на цените в рамките на 1,7% – 3,3%, най-значително в Търговище. В същото време, в област Разград е налице поевтиняване на продукта с 3,2%.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,65 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в диапазона от 0,12 лв./кг (Ловеч) до 1,00 лв./кг (Русе).

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,78 лв./кг. По области, стойностите са в интервала от 4,45 лв./кг (Варна) до 5,23 лв./кг (Кърджали), като само в две области се отчитат отклонения спрямо предходната седмица – покачване с 2,3% във Варна и намаление с 1,1% в София. 

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,85 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,26 лв./кг в Русе. 

Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с 4,4% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През наблюдавания период цените на едро на охладеното пиле се задържат в границите от 3,70 лв./кг (Търговище) до 4,71 лв./кг (Силистра). В областите Плевен и Разград продуктът поевтинява съответно с 2,7% и 7,9% на седмична база, което води да незначително понижение на средната стойност за страната с 0,2%, до 4,30 лв./кг

Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в големите супермаркети се повишава с 1,1% спрямо предходния седмичен период, до 4,68 лв./кг. Стойностите по области варират от 4,37 лв./кг (Силистра и Търговище) до 5,25 лв./кг (Смолян). В сравнение с предходния седмичен период, в девет от областите е отчетено поскъпване на продукта в границите от 0,4% до 7,3%, най-значително в Шумен, а във Видин, Силистра и Търговище – поевтиняване с между 1,1% и 1,6%. 

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,38 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата в тази посока варира от 0,01 лв./кг в Монтана до 1,12 лв./кг в Смолян. В областите Враца и Силистра цените на продукта в ГТВ са съответно с 0,04 лв./кг и 0,34 лв./кг по-ниски от тези на едро. 

В по-малките магазини цените на охладеното пиле се запазват в диапазона от 4,33 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Плевен, като не са отчетени седмични изменения по области. Така, средната стойност за страната се запазва на ниво от 4,91 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,61 лв./кг по-високи от тези на едро, като тази разлика е най-малка във Варна (0,06 лв./кг), а най-висока - във Велико Търново и Габрово (1,10 лв./кг).

Средно за страната, цените на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини са с близо 5% по-високи от тези в големите търговски вериги. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.