1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на пилешко месо е относително спокоен

Пазарът на пилешко месо е относително спокоен

Повишение на цените на едро е отчетено в седем области

През периода 22 – 29 февруари 2012 г. пазарът на пилешко месо както на едро, така и на дребно е относително спокоен.

Пиле-замразено

През изтеклата седмица предлагането на замразено пиле на борсите в страната е в диапазона от 3,06 лв./кг до 4,10 лв./кг, като най-ниска стойност е отчетена в Плевен, а най-висока в Благоевград.

В по-голямата част от областните центрове се наблюдават леки колебания на цените в двете посоки. Повишение на цените на едро е отчетено в седем области, като най-съществено то е в Плевен (с 2,3%), Варна и Велико Търново (с по 2%). Намаление от 0,3% до 2,9% е регистрирано в шест областни центрове, най-значително в Ловеч. В резултат, средната цена на едро за страната се е увеличила незначително спрямо предходната седмица (с 0,01 лв./кг) до 3,67 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) бележи понижение с 0,01 лв./кг кг или 0,2% спрямо предходната седмица до 4,36 лв./кг. В четири областни центъра се отчита поевтиняване от 8,2 до 10,4% (Разград и Русе), а в други четири – увеличение на цените от 5,5 до 9,1% (Враца и Монтана).

Предлагането в ГТВ през тази седмица е в границите от 3,89 лв./кг (Разград, Руссе и Търговище) до 4,79 лв./кг (Варна). Маржът между цената на едро и тази на дребно в големите супермаркети е най-голям в Плевен (1,64 лв./кг), а най-малък в Благоевград (0,24 лв./кг).

През разглеждания период цените на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) се движат от 4,08 лв./кг до 4,90 лв./кг, съответно в Силистра и  Ловеч. Само в две от областите се регистрира повишение на ценовите нива – в Шумен  с 0,15 лв./кг или 3,4% и във Варна с 0,05 лв./кг или 1,1%. Маржът между цената на едро и тази на дребно в ДТО е в границите от 0,05 лв./кг (Разград) до 1,74 лв./кг (Плевен).

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.