1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на пилешко месо остава относително спокоен

Пазарът на пилешко месо остава относително спокоен

Средната цена на едро на замразеното и охладено пиле бележи незначително увеличение с около 0,5%

През изминалата седмица предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,23 лв./кг в Монтана до 4,17 лв./кг в Разград. В единадесет от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходната седмица с между 0,2% и 7,6%, най-съществено в Добрич (с 7,6%). В същото време, в осем области е отчетено понижение на борсовите цени от 0,5% (в Бургас и Силистра) до 5,7% (в Ямбол). В резултат, средната цена на едро на замразеното пиле за страната бележи незначително увеличение (с около 0,5%) спрямо предходния период до 3,87 лв./кг.

В сравнение с предходната седмица, средната цена на замразеното пиле на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва повишение с 0,2% до 4,46 лв./кг.

По области, цените на замразеното пиле в големите супермаркети варират от 4,14 лв./кг (Бургас) до 4,84 лв./кг (Варна). В почти цялата страна цените на продукта в  ГТВ се запазват на нивата от предходния период. Изключение правят само 3 области, в които цените бележат повишение в рамките на 1–2,2%. По-значително е увеличението на цените в Шумен – с 2,2%, а по-слабо във Варна и Добрич – с по 1%.

Маржът между цената на едро и тази на дребно в големите супермаркети е най-голям в Монтана (1,26 лв./кг), а най-малък в Разград (0,17 лв./кг).

Като цяло, в другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пиле остават на нивата от предходната седмица, като за поредна седмица в Силистра е отчетена най-ниска цена – 4,08 лв./кг, а в Ловеч най-висока - 4,90 лв./кг. Увеличение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в областите Благоевград (с 4%) и Хасково (с 3,5%).

Цените в ДТО са средно с 0,54 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока е най-значителна в Плевен (1,20 лв./кг), а най-малка - в Ямбол (0,08 лв./кг). В област Разград цените на дребно в ДТО са с 0,07 лв./кг по-ниски от тези на едро.

Средно за страната, цената на дребно в ГТВ за периода е с около 1,1% по-висока от тази в ДТО.

Средната цена на охладеното пиле на стоковите борси за периода 8 – 15 август 2012 г. е 4,43 лв./кг, като е отчетено незначително повишение с около 0,5% в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените на едро на охладеното пиле са в диапазона от 4,00 лв./кг (Търговище) до 4,78 лв./кг (Ловеч). В повечето области цените остават на нивата си от предходния период. В пет области е отчетено леко повишение на цената, като най-съществено е то в Разград (с 2,4%) и Добрич (с 2,3%). Единствено в складовете на едро в Русе се наблюдава незначително поевтиняване на охладеното пиле, с 1%.

Предлагането на охладеното пиле в големите търговски вериги през наблюдавания период е в ценовите граници от 4,45 лв./кг в Шумен до 5,15 лв./кг в Кърджали. В седем от областните центрове данните сочат намаление на цените от 2,2% до 8,9%. Повишение на ценовите стойности на охладеното пиле се отчита в пет области, най-съществено във Враца и Монтана – с по 11%. В резултат, средната цена на дребно за страната в ГТВ намалява с 0,4 % спрямо предходната седмица до 4,88 лв./кг.

Най-голям марж между цената на едро и тази на дребно в ГТВ се наблюдава в Кърджали (0,86 лв./кг), а най-малък – в Кюстендил (0,04 лв./кг).

Цените на дребно в другите търговски обекти в повечето области поддържат нивата си от предходния период на наблюдение, като варират от 4,65 до 5,55 лв./кг. Най-евтино се предлага охладеното пиле в ДТО в Добрич, а най-скъпо - в Ловеч. Само в две области се регистрира повишение на ценовите нива – във Варна с 2,1% и в София с 1,6%.

Маржът между цените на едро и цените на дребно в ДТО варира в диапазона от 0,20 лв./кг (Добрич) до 1,08 лв./кг (Благоевград). Средно за страната, цената на дребно в ДТО е по-висока от тази в ГТВ с около 3,9%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.