1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на пилешко месо в страната остана спокоен в началото на юли

Пазарът на пилешко месо в страната остана спокоен в началото на юли

С 1% се понижи цената на замразеното пиле, което се продава в големите вериги

Без чувствителни изменения останаха цените на пилешкото месо в страната в прериода 2 юли- 9 юли 2014 година, показват данни на ДКСБТ.

Пиле-замразено

През изтеклата седмица най-ниски цени на едро на замразеното пиле са регистрирани в Плевен (3,69 лв./кг), а най-високи – в Благоевград (4,58 лв./кг). В осем области се наблюдава седмично повишение на цените в рамките на 1,5 – 7,1% (Хасково), а в други три - понижение от 1,2 до 1,6% (Враца). Средно за страната, цената на едро на замразеното пиле се увеличава на седмична база с 1,2%, до 4,10 лв./кг.

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле  варират в диапазона от 4,47 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 5,12 лв./кг (Силистра). В шест от областите се наблюдава понижение на цените спрямо предходната седмица с между 0,9% (Пазарджик) и 7,9% (Русе). Поскъпване на продукта е отчетено само в Пловдив и Шумен, съответно с 0,4 и 1,1%. В резултат, средната цена на дребно на замразеното пиле за страната в ГТВ намалява с 1% на седмична база, до 4,77 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,67 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,14 лв./кг в Благоевград до 1,25 лв./кг в Силистра.

При търговията на дребно със замразеното пиле в по-малките магазини се отчита запазване на средната стойност за страната на нивото от предходната седмица – 5,03 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти се задържат в границите от 4,70 лв./кг (София) до 5,50 лв./кг (Силистра), без седмични отклонения.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,93 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в интервала от 0,50 лв./кг в Добрич до 1,63 лв./кг в Силистра.

През наблюдавания период цените на замразеното пиле в по-малките търговски обекти са средно с 5,5% по-високи от тези в големите супермаркети. 

Пиле – прясно, охладено

През наблюдавания период средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,64 лв./кг. По области, цените продължават да се движат в границите от 4,30 лв./кг (Търговище) до 4,89 лв./кг (София), като в цялата страна не са отчетени седмични колебания.

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги се увеличава с 0,6% на седмична база до 4,95 лв./кг. По области, стойностите се движат в диапазона от 4,59 лв./кг (София) до 5,24 лв./кг (Видин, Силистра, Смолян и Търговище). В пет области се отчита седмично понижение на цените в рамките на 0,4 – 2,5%, най-значително във Варна. Поскъпване на охладеното пиле от 2 до 7,2% е регистрирано в четири областни центъра, най-чувствително във Видин, Силистра и Търговище.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,31 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,08 лв./кг в Перник до 0,94 лв./кг в Търговище. Изключение прави София, където цените на продукта в големите супермаркети са с 0,30 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В по-малките търговски обекти цените на дребно на охладеното пиле се движат в интервала от 4,70 до 5,44 лв./кг. Най-евтино се предлага замразеното пиле в ДТО във Варна и Сливен, а най-скъпо - в Стара Загора. Леки седмични ценови изменения се наблюдават само в две области – увеличение във Варна (с 1,1%), а понижение – в Добрич (с 1%). Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в ДТО се задържа на нивото от предходната седмица – 5,08 лв./кг.  

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,44 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,03 лв./кг във Варна до 0,77 лв./кг в Габрово и Ловеч.

За наблюдавания период средната цена на замразеното пиле в ДТО за страната е с 2,6% по-висока от тази в ГТВ.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.