1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на пилешко месо в страната остава относително спокоен

Пазарът на пилешко месо в страната остава относително спокоен

Най-чувствително повишение се отчита в Силистра (с 2,5%)

И през тази седмица пазарът на пилешко месо в страната остава относително спокоен.

Пиле-замразено

Средните цени на едро на замразеното пилешко месо по области се движат в диапазона от 3,06 лв./кг (Монтана) до 4,15 лв./кг (Силистра). В голяма част от областните центрове се наблюдава лека промяна на цените на едро в двете посоки, като преобладават областите, където замразеното пилешко месо е поскъпнало. Най-чувствително повишение се отчита в Силистра (с 2,5%), а най-съществено понижение - във Варна (с 1,9%).

В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразеното пиле се движат в границите от 4,10 лв./кг до 4,92 лв./кг, като в повечето области остават на нивата от предходния период. В седем областни центрове е регистрирано поскъпване спрямо миналата седмица, което води до незначително повишение на средната цена за страната в ГТВ (с 0,02 лв./кг) до 4,37 лв./кг. Най-голямо е увеличението във Варна (с 0,23 лв./кг или с 4,9%).

В почти цялата страна в другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на замразеното пилешко се запазват непроменени спрямо предходната седмица и остават в диапазона от 3,98 лв./кг до 4,90 лв./кг, съответно най-ниски в Търговище, а най-високи в Ловеч. Данните за периода сочат понижение на цените в малките магазини в три области, най-значително във Варна (с 0,33 лв./кг или 7%), а повишение - единствено в Шумен (с 0,10 лв./кг или с 2,5%). Тези изменения на цените в отделните области водят до намаление на средната цена на дребно за страната с 0,02 лв./кг спрямо предходната седмица, до 4,35 лв./кг.

За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пилешко месо в ДТО е по-ниска от тази в ГТВ с 0,02 лв./кг или с около 0,5%. Най-голяма разлика между цената на едро и цената на дребно се наблюдава в големите супермаркети на Монтана (1,38 лв./кг), а за малките търговски обекти в Плевен (1,42 лв./кг).

Пиле – прясно, охладено

Цените на едро на прясно, охладено пилешко месо в по-голямата част от страната остават на нивата от предходната седмица. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 3,80 лв./кг (Търговище) до 4,65 лв./кг (Габрово, Ловеч и Плевен). В три области се наблюдава намаление на цените на охладените пилета, най-съществено в Добрич (с 2,3%).

През изминалата седмица прясно, охладено пилешко месо на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се търгува на цени в интервала от 4,20 лв./кг (Добрич) до 5,49 лв./кг (Бургас). В три области се наблюдава намаление на цените спрямо предходната седмица, достигащо до 4,5% в Перник. Единствено във Варна прясното пиле поскъпва с 0,30 лв./кг или с 6,1%.

Разликата между цените на едро и тези на дребно в ГТВ варира от 0,27 лв./кг в Благоевград до 1,25 лв./кг в Търговище.

Цените на дребно в другите търговски обекти (ДТО) в повечето области поддържат нивата си от предходния период на наблюдение. Леко изменение се наблюдава в три области, като в две от тях – Варна и София прясно, охладеното пилешко месо поевтинява, съответно с 2,2 и 2,1%, а единствено в Шумен поскъпва с 2,6%.
Средната за страната цена на едро на прясното пиле се запазва на нивото от предходната седмица – 5,00 лв./кг.

В Хасково се отчита най-голяма разлика между цената на едро и цената на дребно в по-малките търговски обекти (1,07 лв./кг). Средно за страната, цените в ДТО са по-високи от тези в ГТВ с 1,6% (0,08 лв./кг).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.