Според Борис Инчев, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България рязкото покачване на цената на хлебното зърно при това не особено качествено, която в момента е 250 лв./т, води до увеличаване цената на хляба почти в цялата страна. Единствено в София няма повишаване. Нито един производител няма сериозна магазинна мрежа. Ето защо собствениците на търговски обекти на всеки хляб слагат по 10 стотинки надценка, което е примерно 15 % от крайната цена. Желанието на търговците за увеличаване на цената зависи само от тях и се ограничава от конкуренцията. Обявените след увеличението цени на хлебопроизводителите в много случаи са само пожелетелни и затова на доста места в момента се продава под тези равнища. Например в Стара Загора индустриалните хлебопроизводители предлагат един килограм хляб да струва 90 стотинки, в Казанлък – 83, в Ямбол – 78, в Сливен – 78, в Пловдив – 70, в Пазарджик – 70, в Кърджали – 86-92, в Хасково – 90, в Смолян – 77, в София – 68, в Перник – 70, във Варна -73-78, в Шумен – 73-78, в Добрич - 73-78, в Добрич – 73-78, във Велико Търново – 76, в Търговище – 85, в Разград – 78, в Плевен – 80, в Ловеч – 90, във Видин – 80 стотинки, а в Монтана – 1 лев за килограм.
При това положение цените на дребно наистина се движат около 1 лев за килограм, смята г-н Инчев и допълва, че резервите на хлебопроизводителите от брашно вече се изчерпват. Покупката на по-скъпото зърно ще доведе до увеличаване на доставната цена до около лев за килограм в средносрочен период. В същото време тя продължава да е два пъти по-ниска от цените на хляба в европейските страни, уточнява Борис Инчев.