1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на земеделска земя в Добричка област се активизира в началото на есента

Пазарът на земеделска земя в Добричка област се активизира в началото на есента

Оживлението се дължи и на добрите добиви от селскостопански култури

От началото на есента се наблюдава повишаване на активността на пазара на земеделска земя в Добричко както от страна на продавачи, така и на купувачи. Това заяви Асен Гатев, мениджър на офис в Добрич на водеща национална компания за недвижими имоти, предаде Агенция "Фокус".

Оживлението на този пазар се дължи на по-високите цени, които са успели да реализират производителите, както и на добрите добиви от селскостопански култури, отбеляза Гатев. Той допълни, че очакванията са за продължаване на скока на цени на земеделска земя в региона и по-широко предлагане. Тенденцията обаче не се споделя от купувачите, отбеляза специалистът, тъй като земеделската продукция се предлага на база борсови цени на международни пазари. Тези цени обаче са много подвижни и това не определя цената на земята. На тази основа продавачите, които традиционно са фирми или лица, които обработват земята, са доста по-умерени в предлагането.

Прогнозите са за съвсем плавно повишаване цената на земята в добрите парцели (от порядъка на 10-20-30 лв. на дка) и за реализиране на същия обем от сделки както досега. За момента предлагането, което традиционно се усилва през зимния период, остава ограничено за сметка на големия брой купувачи на земя, които желаят да инвестират средства в този вид собственост, отбеляза Асен Гатев. Цената в момента се движи в границите 450-550 лв. за земя трета категория и от порядъка на 650 до 750 лв. за втора категория. Предпочитаната земя, която се търгува, обикновено е в по-големи парцели (15-20 дка). Предпочитанията са за втора, трета категория, понякога и четвърта, тъй като присъстващите на пазара на земеделска земя са наясно, че границата между четвърта и трета категория в добруджанския региона е доста размита, каза Асен Гатев.

Той допълни, че категорията на земята се определя по 7-8 критерия, като в Добруджа земеделските земи са от втора до четвърта категория. В района на Шабла има и първа категория земя – поливни площи, която обаче почти не се предлага на пазара. Традиционно интересът към земеделска земя в региона е насочен към районите, където има конкуренция между земеделските производители, а производството е добро. Това са районите на Добрич и Генерал Тошево. Интерес има и към земеделска земя в Тервелско и Крушари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.