1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на земя - сигурен и в криза

Пазарът на земя - сигурен и в криза

Проучване на "Дневник" сред големите търговци в сегмента

И в кризата интересът към пазара на земеделска земя не спира. Разликата е, че предлагането значително надхвърля търсенето и купувачите диктуват цените. Това показва проучване на "Дневник" сред големите търговци в сегмента.

Оказва се, че броят на желаещите да продават е почти толкова, колкото във времето, преди рецесията да връхлети България. Обяснението в повечето случаи е, че собствениците прибягват до продажба, за да разрешат финансови затруднения. В същото време купувачите в лицето на големите фондове за земя, повечето от които са публични дружества със специална инвестиционна цел (търгуват се на Българската фондова борса), са далеч по-предпазливи. Оттук и активността в сделките намалява.

В момента по оценка на мениджърите в бранша цените на декар в България вървят по 240 - 250 лв. Изключение са окрупнените парцели, чиито цени може да скочат до няколко пъти. Текущите ценови нива са далеч под прогнозите на водещите играчи в сегмента през миналата година, че ще стигнат 450 лв. Съществено намаление има и в сравнение с високите нива през миналата година, когато се сключваха сделки при средна цена 350 лв. Тогава обаче търговията беше плод на огромна доза спекулативни очаквания, които изобщо не отчитаха фактора криза.

Земеделската земя в България е значително разпокъсана в резултат на реституцията в България. Колкото по-разпокъсана и по-слабо концентрирана е тя, толкова по-евтина е и, обратно. Средните цени на обработваемата земеделска земя в по-развитите държави от съюза са между 500 - 1500 евро/дка (от 1000 до 3000 лв.). Тази с високо качество в страните от Централна Европа (Чехия, Унгария и Полша) също е по-скъпа от аналогични парцели в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.