1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пазарът на земя вече се очертава

Пазарът на земя вече се очертава

За земеделско производство се купува все повече качествена земя

 

Според неофициални данни на всеки регистриран земеделски производител ще се падат около 10 хиляди лева на годината субсидия след приемането на страната ни в ЕС. По различни други линии за агропроизводството през различни периоди от време ще се вливат още пари при земеделските производители. И това е причината доста фирми да инвестират реално в отрасъла, включително и в област Монтана, където в региона край Дунава работят вече три.

Неотдавна получи лиценз и първият фонд за инвестиции в земеделска земя, но само обработваема. Сега вече всеки може да си купи от него акции за ниви. Експертите предвиждат доходност от 500 процента за следващите 7 години - инвестирани в акции от по 1000 лева през настоящата година след 7 години ще струват около 5000 лева. Държавата също повиши цената на едрите земеделски земи над 500 дка от 13 до 17 процента. Наред с това с 33 на сто се повиши цената на земята в стопанските дворове, която може да се купи или замени от частни лица.

За земеделско производство се купува все повече качествена земя. Според статистиката на САПИ, от миналата година е засилен интересът към земи от първа до трета категория и с диференциация в цената. Продължаващото поскъпване също е причина за влагане на средства с надежда за препродажба на по-високи цени, или пък целта е просто по-дългосрочна инвестиция в имоти. Около големите градове също се търси земеделска земя за интензивно производство на зеленчуци и плодове. Там пазарът е почти сигурен през цялата година, а разходите са ниски поради намаления транспорт, което влияе и на качеството. При всички случаи - който купи земя в тези райони, след време ще спечели.

Прогнозира се и силен интерес за купуване на земя след 2014 год. когато ще отпадне забраната за продажба на земя на чужденци. Експертното мнение е, че този интерес е спекулативен, щото целта е препродажба на по-високи цени на чужди инвеститори. Затова след падането на ветото се очаква ново поскъпване на земята. Така че пазарът се раздвижва - имаш пари - купуваш, нямаш пари - продаваш земя./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.