Пикови цени за картофите през май

В края на април и началото на май се прогнозират най- високите стойности на зеленчука.

 

Цените на картофите през следващите месеци плавно ще се движат нагоре в очакване на новата реколта от засадените растения. В края на април и началото на май се прогнозират най- високите стойности на зеленчука. В момента неговата цена плавно се движи нагоре с кратки спадове в някой дни на търговия.

Цените на едро се променят бавно, без резки отклонения и през цялата година следват характерната сезонност на производството и вложените разходи за съхранение, обясняват специалисти. Стойностите на едро в началото на второто тримесечие на 2004 г. са в близост до тези от предходните 12 месеца - в рамките на 0.45 лв. - 0.60 лв. за килограм. На софийското стоково тържище "Слатина-Булгарплод" картофите се търгуват при средна цена от 0.55 лв. за килограм. Пиковите стойности на стоката са около 0.67 лв. за килограм. Общото наблюдение на столичния пазар през търговията на "Слатина-Булгарплод" показва, че промяната в цените на културата се движи плавно, но трайно нагоре.

На тържищатата в по-големите градове на страната грудките се търгуват на цени, движещи се от 0.38 лв. до близо 0.90 лв. за килограм. В Благоевград картофите се продават на тържищата в близките граници до 0.50 лв., а във Варна тяхната стойност е с 0.10 лв. повече за килограм. На плевенското тържище "Търговия на едро-Плевен" цената на тази стока е най-динамична от началото на 2004 г. Там цените се движат с марж от няколко стотинки всеки ден, като разликата в рамките на седмицата достига до 0.20 лв. за килограм.

Според оценките на пазарни специалисти плавният ръст през следващите седмици ще продължи като корекцията в средната цена ще е с няколко стотинки нагоре. Търговската надценка в различните региони пък варира от 0.10 до 0.30 лв. за килограм./biznes-vesti.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.