1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Пилешки дробчета заразени със салмонела

Пилешки дробчета заразени със салмонела

Кли бактериите и стафилококите могат да причинят чревни инфекции

Пилешки дробчета от Бразилия са причинили хранителния взрив в стола на завод "Брилянт" преди седмица, защото са били заразени със салмонела.

Добре, че са изядени веднага след приготвянето, защото иначе стомашната инфекция щеше да протече много по-тежко и поне половината от 47-те работници щяха да лежат на системи, коментира  директорката на РИОКОЗ-Пловдив д-р Ваня Танчева.

Тя изпрати сигнал за инцидента до ДВСК, за да бъде проследен пътят на дробчетата до чиниите на потърпевшите. Само така ще се разбере дали месото е било заразено там или някъде по пътя до клиентите, обясни д-р Руслан Чипев от отдела за контрол на хранителните обекти в инспекцията.

Той изтъкна, че лабораторните изследвания от картофеното пюре ще са готови днес. Тогава ще бъдат ясни и резултатите от пробите на 47-те заболели и на 11-те души от персонала. В част от изследванията се появили съмнения за дезинтерия. Очаквам тази диагноза да бъде отхвърлена, защото резултатите не са убедителни, каза шефката на "Надзор на заразните заболявания" д-р Моника Троянчева.

Със заповед на директора на инспекцията обектът е затворен до отстраняване на неблагополучията. Съставени са актове на главния готвач и на управителя и те може да отнесат глоби по 1000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.